ÚPLNÁ NOVINKA Ako jediná firma na Slovensku sme začali vyrábať cestoviny s pridaním sušených húb. Možte si u nás vybrať semolinové cestoviny s pridanou hlivou ústricovitou (2,91%). Pripravujeme cestoviny s hubou SCHII TAKE ...
viacZ histórie cestovín
Vznik cestovín sa datuje do doby pred naším letopočtom. Taliansko, Čína a Blízky Východ sa nevedeli dohodnúť, kde cestoviny vznikli. Najstaršia písomná zmienka o cestovinách bola napísaná v Číne v časoch dynastie East Han niekedy medzi rokmi 25 až 220 n.l.. Najstarší nález cestovín objavili archeológovia v severozápadnej Číne. Misa týchto žltých cestovín bola dobre zachovaná a jej vek sa odhaduje na 4 000 rokov.
Ďalšie zmienky pochádzajú zo Starovekého Grécka, kde cesto sušili na slnku, potom trhali na kúsky a následne uvarili. Až Rimania cesto začali krájať na pásiky a sušiť, a tým dali základ dnešnej podobe cestovín.
Rezance, ako špecifický druh cestovín, pochádzajú z Nemecka a výroba bola zdokumentovaná v 13. storočí.
Prvé cestoviny sa vyrábali doma. Prvé továrne na výrobu cestovín začali vznikať v
17. storočí v Taliansku.
SÚČASNOSŤ
V dnešnej dobe sa najväčšou spotrebou cestovín vyznačuje Taliansko. Vysoká spotreba cestovín prispieva k nízkemu výskytu srdcových ochorení, čím sa vyznačuje Taliansko a krajiny Južnej Európy.
Cestoviny sú obľúbenou a cenovo dostupnou potravinou aj v našich končinách. Po uvarení je možné pripraviť ich na mnoho spôsobov. Sú rovnako chutné studené – šaláty, ako aj teplé do polievok a ako príloha k mäsovým a zeleninovým jedlám.
Cestoviny patria medzi trvanlivé výrobky a ich príprava je veľmi jednoduchá. Obsahujú priemerne 12 % bielkovín, okolo 75 % sacharidov (rezistentný škrob), 12 % vody a malý podiel tuku (cca 0,5 %). Obsah bielkovín a vláknin je závislí od druhu cestovín – vaječné, bezvaječné – a od druhu múky, z ktorej sú pripravované. Z minerálnych látok obsahujú najmä vápnik a fosfor, zo stopových prvkov železo a zinok, nachádzajú sa tu aj niektoré vitamíny skupiny B. Medzi škrobnatými potravinami ( zemiaky, ryža, chlieb )majú cestoviny výsadné postavenie, nakoľko v nich obsiahnutý škrob je ľahšie stráviteľný. Zložené sacharidy, ktoré sú v nich obsiahnuté, vytvárajú v tele zásoby energie. Pri vysokej nutričnej hodnote je ich kalorická hodnota veľmi nízka. Pre túto vlastnosť sú vhodné pre ľudí s vysokým výdajom energie, napr. vytrvalostní športovci.
Výrobe tejto komodity sa venujú veľké potravinárske spoločnosti, ako aj mnoho malých výrobcov, ktorí dopĺňajú ponúkaný sortiment s prihliadnutím na regionálnu kuchyňu.